Foto: Rhona Kvernø
Foto: Rhona Kvernø

Trimpoeng på fantastiske Frøya!

Frøyatrimmen i Trøndelag er en av mange nye konkurranser i 2020. På Frøya har de virkelig fått turgleden tilbake i en vanskelig tid.

Sven Martin Olsen

Sven Martin Olsen

2 minutter

Ivrige turgåere på Frøya

Øykommunen Frøya har tradisjoner for turgåing og Frøyværingene har alltid vært glad i øya si og naturen der. Det skulle allikevel et lite "dytt" til for at entusiasmen skulle bli tatt til nye høyder!

Initiativtakeren Siw Aina Strømøy hos Frivilligsentralen på Frøya, forteller at covid-19 kombinert med mye dårlig vær gjorde at flere enn vanlig holdt seg innendørs og med det ble inaktive. De bestemte seg så for å teste ut Trimpoeng.

"Det at hele konseptet er bygget på konkurranse trigger nok i tillegg mange. Turene blir lettere tilgjengelig for alle når det blir tilrettelagt på en måte så enkel at alle forstår. Og appen Trimpoeng er enkel å bruke, selv for de blant oss med «app-skrekk». I tillegg er vi så heldige at vi har et engasjert og gavmildt næringsliv som villig er med å sponser oss med premier som helt klart er en gulrot i enden for mange. Også det at vi har lagt oss på en linje der premier trekkes blant de som er aktive, ikke bare «racerbilene» på topplista.

Tilbakemeldingene vi får er at mange har gått seg fast i de samme turene, men at det nå har åpenbart seg en ny verden av turer. Man har hørt om mange av turene, men ender ofte opp med å tråkke den samme stien år etter år. Det at fast-Frøya ikke er så stor oppdager man også. Når man først er midt inne på øya er det aldri for langt til neste post, selv om timene fort går. -Vi har ikke høye fjell og dype daler, men til gjengjeld har vi ei fantastisk øyrekke! Frøyværingene er glade i og stolte av øyrekka, men mange utsetter turene ut dit år etter år. Nå ser vi at interessen etter å utforske øyer, holmer og skjær har økt."

Strømøy forklarer videre at ved å annonsere Frøyatrimmen 2020 som et felles dugnadsprosjekt, skapes en form for eieforhold til konseptet og deltakerne hjelper velvillig til med tips og råd om hvor turmålene bør ligge.

Nøkkelen til suksess

Strømøy mener at lavterskel kan være nøkkelen til suksessen. Her er det noe for alle. Turer som er korte og krever lite, som også er tilgjengelige for rullestoler og barnevogner. Og i tillegg finnes det lengre og tyngre løyper som er perfekte for joggeturer og dagsturer. "Vi når bredden, og det er mye god inspirasjon i å se at andre greier det uansett fysisk form."

Hun er ikke i tvil om at Frøyatrimmen har ført folket på øye tettere sammen: "Selv om mange går turene alene, føler man likevel på lagfølelsen. Dette gjør vi sammen vi frøyværinger. For de fleste er nok konkurransen mot naboen, kollegaen, venninna og seg selv større motivasjon enn premier. Den største premien er folkehelsa. Vi gjenoppdager Frøya, lokalsamfunnet vårt og naturen vår. Bilder i sosiale medier og snakkis på bygda sier oss at det er mye trivsel på tur, og et konsept de har rukket å lære seg å elske på den lille tiden de har gått. Det vitner nok også 840 påmeldte som til sammen har gått fantastiske 17500 turer på snaue 3 uker! Det er snakk om mang en time i hauan det!"

Noe har vi alle kanskje lært av covid-19, og kommuneoverlege Ingrid Kristiansen sa det så fint:

Vi setter kanskje mer pris på solnedgangen enn før, og verdsetter enda høyere det vi har nære ❤

Foto: Maren Melhus Gylland
Foto: Maren Melhus Gylland
Sven Martin Olsen

Sven Martin Olsen

Daglig leder · Trimpoeng